Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kurkien onnistunut retki Ahvenanmaalle

Lisätty 30.07.2018

Koiviston Kurkien heinäkuinen sukumatka Ahvenanmaalle oli mielenkiintoinen, kokemuksia avartava ja onnistunut. Matkalle osallistui 38 Kurkisukuista ystävineen. Matkalaisia suosi sää parhaalla mahdollisella tavalla. Aurinko paistoi koko matkan täydeltä terältä ja illatkin olivat kesäisen lämpimät.

 

Kari Hämäläisen kuljettamana ajoimme ensin Kustavin Vuosnaisiin, josta siirryimme lautalla Brändöön Langön satamaan. Sieltä jatkoimme matkaa bussilla läpi kauniin Brändöön saaren ja majoitumme Gullvivan hotelliin. Saarikierroksen aikana tutustuimme mm Brändön kirkkoon ja saaren historiaan osaavan oppaan kertomana. Perjantai-ilta oli tyyni ja valoisa, joten käytimme vaimoni kanssa tilaisuuden pelaamalla pienoisgolfia vielä kahdentoista aikaan yöllä.

Lauantaina aamuvarhaisella jatkoimme matkaa Torsholman satamaan, josta edelleen laivalla Vårdön saarelle Hummelvikin satamaan. Laiva poikkesi kolmen tunnin matkalla mielenkiintoisiin pikkusaariin, Lappo, Asterholma, Kumlinge ja Äsplund. Vårdöstä jatkoimme taas bussilla Ahvenanmaan pääsaarelle ja siellä kiertelimme lähes koko Ahvenanmaan Saltvikiin ja Getaan saakka ja illansuussa majoituimme Maarianhaminan Cikada-hotelliin. Poikkesimme katsomassa myös Myrskyluodon Maijan kirjoittaneen kirjailija Anne Blomqvistin hautaa.

 

Teimme myös kiertoajelun kaupungissa, joka ajankohtaan nähden oli yllättävän hiljainen, lieneekö siihen ollut syynä meneillään olleet jalkapallon MM-kisat. Jotenkin Maarianhamina tuntui paikalleen pysähtyneeltä kaupungilta, vaikka siellä olikin jonkin verran uudisrakentamista. Tähän asti vasta muutaman vuoden ajan on kaupunkiin saanut rakentaa 5-kerroksisia rakennuksia, joita ei montaa näkynyt. Nyt uudet määräykset sallivat jo 7 kerrosta ja ensimmäinen oli jo nousemassa.

Sunnuntaiaamuna jatkoimme matkaa Eckerön suuntaan ja ihailimme sen kaunista saaristoa, vanhoja linnoituksia ja muutamaa kirkkoa. Kävimme 1600-luvulta peräisin olevassa posti-ja tulimuseossa, jossa oli jonkinlainen kansallinen taidenäyttely. Poikkesimme myös Suomen läntisimmässä satamassa Berghamnissa.

Berghamnin venevajat.Berghamnin venevajat.
Matkan aikana keittelimme pariin kertaan retkikahvit luonnossa ja palasimme Turkuun Viking Linen uusimmalla, maakaasukäyttöisellä Viking Grace -laivalla, joka sekin oli miellyttävä kokemus.

Matkan aikana saimme perusteellisen selvityksen Ahvenanmaan itsehallintoalueesta, sen historiasta ja nykypäivästä oppaamme Birgitan kertomana.

Muistiin merkitsi
Jiivee Kurki