Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tapahtumat

 

Kurkien onnistunut retki Ahvenanmaalle

Koiviston Kurkien heinäkuinen sukumatka Ahvenanmaalle oli mielenkiintoinen, kokemuksia avartava ja onnistunut. Matkalle osallistui 38 Kurkisukuista ystävineen. Matkalaisia suosi sää parhaalla mahdollisella tavalla. Aurinko paistoi koko matkan täydeltä terältä ja illatkin olivat kesäisen lämpimät.

 

Kari Hämäläisen kuljettamana ajoimme ensin Kustavin Vuosnaisiin, josta siirryimme lautalla Brändöön Langön satamaan. Sieltä jatkoimme matkaa bussilla läpi kauniin Brändöön saaren ja majoitumme Gullvivan hotelliin. Saarikierroksen aikana tutustuimme mm Brändön kirkkoon ja saaren historiaan osaavan oppaan kertomana. Perjantai-ilta oli tyyni ja valoisa, joten käytimme vaimoni kanssa tilaisuuden pelaamalla pienoisgolfia vielä kahdentoista aikaan yöllä.

Lauantaina aamuvarhaisella jatkoimme matkaa Torsholman satamaan, josta edelleen laivalla Vårdön saarelle Hummelvikin satamaan. Laiva poikkesi kolmen tunnin matkalla mielenkiintoisiin pikkusaariin, Lappo, Asterholma, Kumlinge ja Äsplund. Vårdöstä jatkoimme taas bussilla Ahvenanmaan pääsaarelle ja siellä kiertelimme lähes koko Ahvenanmaan Saltvikiin ja Getaan saakka ja illansuussa majoituimme Maarianhaminan Cikada-hotelliin. Poikkesimme katsomassa myös Myrskyluodon Maijan kirjoittaneen kirjailija Anne Blomqvistin hautaa.

 

Teimme myös kiertoajelun kaupungissa, joka ajankohtaan nähden oli yllättävän hiljainen, lieneekö siihen ollut syynä meneillään olleet jalkapallon MM-kisat. Jotenkin Maarianhamina tuntui paikalleen pysähtyneeltä kaupungilta, vaikka siellä olikin jonkin verran uudisrakentamista. Tähän asti vasta muutaman vuoden ajan on kaupunkiin saanut rakentaa 5-kerroksisia rakennuksia, joita ei montaa näkynyt. Nyt uudet määräykset sallivat jo 7 kerrosta ja ensimmäinen oli jo nousemassa.

Sunnuntaiaamuna jatkoimme matkaa Eckerön suuntaan ja ihailimme sen kaunista saaristoa, vanhoja linnoituksia ja muutamaa kirkkoa. Kävimme 1600-luvulta peräisin olevassa posti-ja tulimuseossa, jossa oli jonkinlainen kansallinen taidenäyttely. Poikkesimme myös Suomen läntisimmässä satamassa Berghamnissa.

Berghamnin venevajat.Berghamnin venevajat.
Matkan aikana keittelimme pariin kertaan retkikahvit luonnossa ja palasimme Turkuun Viking Linen uusimmalla, maakaasukäyttöisellä Viking Grace -laivalla, joka sekin oli miellyttävä kokemus.

Matkan aikana saimme perusteellisen selvityksen Ahvenanmaan itsehallintoalueesta, sen historiasta ja nykypäivästä oppaamme Birgitan kertomana.

Muistiin merkitsi
Jiivee Kurki

 

Koiviston Kurkien Sukuseuran sukukokous Heinävedellä 2017

Koiviston Kurkien Sukuseuran sukukokous toteutettiin 8.–9.7.2017 kesäretken yhteydessä tällä kertaa Heinävedellä Uuden Valamon luostarissa. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 35 henkilöä, osa yhteisellä bussilla ja osa omin kulkuneuvoin. Joukossa oli osanottajia sekä Helsingin, Porvoon, Kotkan että Turun seuduilta ja tällä kertaa myös Karkkilasta. Bussissa oli iloinen tunnelma ja menomatkalla laulettiin koivistolaisia kylälauluja ja rupateltiin niitä näitä.

Luostarialue oli todella kaunis ja viihtyisä ja munkit ystävällisiä, vähän velikultiakin, joilta lastu lensi keveästi. Näimme opastettuna sekä vanhan että uuden kirkkorakennuksen kallisarvoisine aarteineen ja kuulimme luostarin historiaa, joka juontaa juurensa viime sotiin. Luostari evakuoitiin Heinävedelle Vanhasta Valamosta jäitä pitkin sotavuosina. Kaikkiaan sieltä lähti lähes kolmesataa henkilöä, joista osa päätyi Uuteen Valamoon. Nykyisin luostarissa on 13 munkkia, heistä kolme vielä noviisia.

Luostari on melkoinen viinin tuottaja, jonka valikoimista löytyy niin valko- kuin punaviinejä, kuohuviiniä, likööriä jopa whiskyäkin. Enin osa tuotteista menee vientiin. Saimme tutustua viinin valmistukseen sekä maistella viinejä pappismunkki Andrei johdatuksella. Luostarin yksi erikoisuuksista on, että lähes kolmesataa vapaaehtoista tekee siellä erilaisia tehtäviä talkootöinä.

Lauantai-iltana risteilimme Sergei-nimisellä paatilla Juojärvellä ja kävimme tutustumassa kaksisulkuiseen Taivallahden kanavaan, joka yhdistää Juojärven ja Varisveden toisiinsa. Järvien vedenpintojen pudotuskorkeus on parhaimmillaan kuusi metriä. Kanava on noin 800 metriä pitkä ja sitä ohjataan kaukokäytöllä Varistaipaleen kanavalta. Vaikka ilma olikin viileä, oli risteily mielenkiintoinen kauniine maisemineen. Luostarin keskeisin toiminta kohdistuu nykyisin matkailuun, josta se saa pääasiallisen toimeentulonsa.

Sunnuntaina keskityimme varsinaiseen sukutapaamiseen ja sukukokoukseen. Se aloitettiin hiljaisella hartaushetkellä, jossa muistettiin poisnukkuneita jäseniä ja myös merkittävästi sukuseuran toimintaan ja ensimmäisen sukukirjan aikaansaamiseen vaikuttaneita Kauko Kurkea, jonka syntymästä oli kulunut 100 vuotta sekä edesmennyttä kunniapuheenjohtaja Martti Kurkea.

Varsinaisessa sukukokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat, hallituksen kertomukset, tilinpäätökset, jäsenmaksut sekä henkilövalinnat sekä keskusteltiin tulevista toiminnoista.

Puheenjohtajana jatkaa Jiivee Kurki seuraavat kaksi vuotta, sihteerinä Iiris Laine, rahastonhoitajana Ulla Karell sekä muina hallituksen jäseninä Riitta Nurmi, Ilpo Hovi, Tuula Kujala, Klaus Kurki, Tommi Kurki ja Veikko Kurki. Toiminnan tarkastajana jatkaa Maija-Liisa Kaistila ja varalle valittiin Martti Kurki.

Iiris Laine ohjasi ex tempore osanottajista valittujen avustuksella hupaisan näytelmän kesäisestä metsän elämänmenosta, joka sai huumaavat aplodit. Riitta Nurmi laulatti kokousväkeä vahvalla rutiinilla, arvuutteli kokousväkeä karjalaisilla sanonnoilla ja lopuksi suoritettiin perinteeksi tulleet arpaiset. Tilaisuus päätettiin Karjalaisten lauluun.

 

Palautteesta päätellen koko tilaisuus oli kaikin puolin onnistunut. Väki poistui tyytyväisinä tahoilleen ruumiillisesti ja henkisesti ravittuina.

Teksti ja kuvat: Jiivee Kurki

 

 

Kurjet Pietarissa ja Koivistolla 2014

Lähes 40 Kurkea ystävineen purjehti 15.7.2014 illansuussa Princess Maria -laivalla kohti Pietaria. Oltiin perinteisellä Kurkien Sukuseuran kesäretkellä. Ilta oli lämmin ja meri tyyni.

>> Lue lisää kesän 2014 retkestä (pdf 2,5 Mt)

Teksti: Jiivee Kurki
Kuvat: Jiivee Kurki ja Erkki Peippo

 

 

>> Kurjet Ruissalossa 2013

>> Kurjet Saarenmaalla 2012 

>> Kurjet Itä-Karjalassa 2006 

>> Karjalan matkat 2000–2004