Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Merkkihenkilö

Sirkka-Liisa Nuorteva

Kunniajäsen
Sirkka-Liisa Nuorteva o.s. Welling-Vuontela s. 1.2.1926 Viipuri

AmmattiFilosofian maisteri

Vanhemmat

 

Tahvo Welling-Vuontela s. 19.10.1893 
Impi Maria Tuomaantytär o.s. Kurki s. 18.2.1900

Puoliso Pekka Olavi Nuorteva s. 24.11.1926

Koiviston Kurkien Sukuseura kutsui Sirkka-Liisa Nuortevan seuran kunniajäseneksi 6.7.2003 pidetyssä sukukokouksessa seuran hyväsi tehdystä mittavasta työstä.

Sirkka-Liisa Nuorteva on sukujuuriltaan äitinsä Impi Marian puolelta Koiviston Kurkelan Kurkia. Isä Tahvo oli Wellingejä Kirvun Ylikruunusta. Sirkka-Liisa syntyi Viipurissa ja vietti lapsuutensa ”Wellingin ainokaisena” Sorvalin kaupunginosassa ja sieltä hän myös aloitti koulutaipaleensa. Hän kävi Viipurin toista tyttökoulua ja sodan pakottamana joutui jatkamaan opintojaan Kuopion Tyttölyseossa, josta kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1946. Vuonna 1935 perheen nimi muutettiin Vuontelaksi ja tätä nimeä hän kantoi koko opiskeluaikansakin Helsingin Yliopistossa. Siellä hän opiskeli biologisia aineita eläintiede pääaineenaan ja erikoistyökohteenaan Tvärminnen kalliolammikoiden kemian suhde niissä eläviin hankajalkaisäyriäisiin.

Sirkka-Liisa valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1952 ja avioitui opiskelutoverinsa Pekka Nuortevan (myöhemmin ympäristösuojelun professori) kanssa ja on tämän elämänkumppanina ja työtoverina kulkenut läpi monenlaisten elämänvaiheiden. Kokemusta on karttunut eläintieteen ja tietokirjallisuuden työsaralla, samoin ympäristönsuojelun ja sen tutkimisen parissa mm. genetiikan laitoksella sekä Eläinmuseossa. Kansainväliset kongressit sekä tieteelliset tutkimus- ja tutustumismatkat mm. Thaimaahan, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan aviopuolisot ovat tehneet aina yhdessä. Neuvostoliitossa pari kävi ensimmäisen kerran jo vuonna 1959, jolloin se oli vielä perin harvinaista. Karjalaista vieraanvaraisuutta osoittaen Nuortevat ovat kestinneet yhteisessä kodissaan vuosittain useita ulkomaalaisia tutkijavieraita, samoin opintojaan aloittaneita uusia ympäristösuojelun ylioppilaita. Lukuisissa julkaistuissa tutkimuksissa ja tietokirjateksteissä Sirkka-Liisa Nuorteva on ollut mukana toisena tekijänä, 1230-sivuisessa Suomen eläinkuvasto -teoksessa sen layoutin suunnittelijana. Pelkästään omissa nimissä julkaistuja kirjoituksiakin toki on. Erityisen tuottelias Sirkka-Liisa on ollut Kurkien kaskujen kirjoittajana Koiviston Viestissä. Sirkka-Liisan aloitteesta on Koiviston Kurkien Sukutunnuksesta teetetty naisille hopeinen rintakoru ja riipus sekä miehille pinssi suvun jäsenmerkiksi.

Keskeisimmän työpanoksensa Sirkka-Liisa on ohjannut perheensä ja kotinsa puitteisiin. Kolme lasta on kasvatettu tasapainoisiksi aikuisiksi ja koulutettu lääkäriksi, historioitsija-teologiksi ja peruskoulun opettajaksi. Lasten kehityksen tukeminen on merkinnyt myös kodin ja kesäkodin avaamista heidän laajalle toveripiirilleen kokoontumispaikaksi sekä osallistumista lasten ja myös lastenlasten harrastuksiin. Vuonna 1983 Sirkka-Liisa sai toiminnastaan Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n hopeisen ansiomerkin. Hakavuoren seurakunnassa hän on osallistunut monien toimipiirien työhön ja ollut seurakuntaneuvoston jäsen. Sirkka-Liisa on osallistunut aktiivisesti myös monien yhdistysten ja seurojen toimintaan, joista erityisen läheisiä ovat olleet Koiviston Kurkien ja Räihän sukuseurat sekä Sorvalilaiset. Molemmat suvut ovat omineet myös aviomies Pekan, vaikka hän ei oikea karjalainen olekaan.

Suomen Sukututkimusseura ja Sukuseurojen Keskusliitto ry kutsuivat Sirkka-Liisan vuoden 2001 sukukirjan valintatoimikuntaan. Kilpailuun osallistui yli 80 kirjaa. Voittaneen kirjan hän esitteli kirjoituksessaan Genos-lehdessä 1/2003.

Lasten perheet ja niissä temmeltävät lastenlapset ovat Sirkka-Liisalle ilon aiheita. Edelleenkin ajatukset pyörivät siinä, miten nousevan polven tulevaisuus saadaan turvatuksi sodalta ja koko maapallon elämää uhkaavilta globaalisilta vaaroilta. Koiviston Viestissä 12/2003 julkaistiin Markku Summan luonnehdinta Sirkka-Liisan suhteesta Koiviston Kurkelaan otsikolla ”Rakkauden mereen sain koivistolaiselta äidiltäni”, josta lyhennelmä sukukirjan loppuosassa.