Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Merkkihenkilö

Martti Kurki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunniapuheenjohtaja
Martti Julius Kurki s. 27.2.1929 Koivisto, k. 28.11.2000 Askola

AmmattiMaanviljelijä, vakuutustarkastaja

Vanhemmat

 

Aleksanteri Joosepinpoika Kurki s. 23.7.1895
Hilma Matintytär o.s. Kaukiainen s. 3.2.1902

Puoliso Inkeri Kaarina o.s. Jäppilä s. 29.6.1930
Asuinpaikat Koiviston Kurkela vuoteen 1939 ja 1942–44
  Kuhmoinen 1939–40
  Jaala 1940–42
  Perniö 1944–47
  Askola vuodesta 1947

Martti Kurki toimi Koiviston Kurkien Sukuseuran puheenjohtajana seuran perustamisesta alkaen vuoteen 1997, jolloin hänet kutsuttiin seuran kunniapuheenjohtajaksi.

Martti viljeli perikunnalta v. 1955 ostamaansa maahankintalain mukaan saatua sukutilaa Askolassa vuoteen 1993 asti, jolloin isännyys siirtyi Martin nuorimman sisaren Riitan pojalle Heikki Nurmelle. Maanviljelyksen ohella Martti teki töitä vakuutusalalla n. 40 vuotta, ensin asiamiehenä ja myöhemmin vakuutustarkastajana.

Martti Kurki käytti elämässään myös saamiaan laulun lahjoja varsin ansiokkaasti niin itsensä kuin muidekin ihmisten iloksi. Jo 18-vuotiaana hän liittyi kirkkokuoroon, jossa toimi aktiivisesti vuoteen 1990 asti. Hän toimi sekä kuoro- että soololaulajana. Kuoron puheenjohtaja-ansioistaan hänet kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi 1997.

Porvoon Mieslaulajien ykköstenorina hän on ollut vuodesta 1948. Pohjolan Kamarikuoron, Mäntsälän Mieslaulajien ja lauluyhtye Koiviston pojat riveissä Martti on ollut monia vuosia mukana. Martti on vuosien saatossa ollut suosittu ja paljon käytetty voima erilaisissa yleisö- ja yksityistilaisuuksissa mm. Lahden teatterin oopperaproduktioissa. Lauluharrastus on vienyt Martin moniin maihin, joista eksoottisin lienee Pohjois-Korea.

Varsinkin nuorena miehenä nuorisoseura- ja kansansivistys toiminta tarjosi monenlaista toimintaa. Martti on ollut Askolan kirkkoseudun nuorisoseuran työssä vuodesta 1948 lähtien näytelmä-, tanhu-, soitto-ym. kerhoissa aktiivinen - puheenjohtajanakin hän ehti olla useita vuosia. Uudenmaan Nuorisoseuraliiton johtokunnan jäsen Martti oli 12 vuotta. Martille myönnettin Hermannin arvo 50-vuotisäivänään ansioistaan nuorisoseuratyöstä.

Työstään nuorena evakkosukutilan isäntänä Askolassa Martille myönnettiin arvostettu Käytännön Maamies-lehden Sisu-palkinto vuonna 1958. Ammattitaitoa ja -tietoa maanviljelijänä hän kartutti toimiessaan Maatalousnuorissa ja Maamiesseurassa useita vuosia. Martti on toiminut vuosien varrella myös luottamustehtävissä niin kirkollisella kuin kunnallisellakin sektorilla Askolassa.

Muista sydäntä lähellä olevista harrastuksista on syytä mainita sukututkimus, Lions-toiminta ja sotilaspojat. Rakkain harrastus Martille on kuitenkin ollut karjalaisen kulttuurin monikirjoinen toiminta. Tästä toiminnasta Koivistoseura on muistanut häntä kultaisella ansiomerkillä.

Martti Kurki siirtyi ajasta ikuisuuteen vuonna 2000 ja hänet haudattiin suuren ystäväjoukon saattamana Askolan kirkkomaahan.