Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Merkkihenkilö

Aarre Kurki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunniajäsen
Aarre Johannes Kurki s. 20.7.1916 Koivisto, k. 4.9.2003 Turku

AmmattiEversti

Vanhemmat

 

Matti Juhananpoika Kurki s. 24.3.1874 
Emilia Pietarintytär o.s. Kero s. 1.6.1897

Puoliso Eila Päivikki o.s. Ertinaho ent. Ekholm s. 9.4.1919

Koiviston Kurkien Sukuseura kutsui 6.7.2003 pitämässään sukukokouksessa Aarre Kurjen seuran kunniajäseneksi, jota tunnustusta hän arvosti suuresti.

Aarre Kurki syntyi merikapteenin poikana Koivistolla. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Viipurin kauppa- ja maanviljelyslyseosta v. 1936 hän suoritti varusmiespalveluksen laivastossa. Vuosina 1937–1939 suoritettuun 12. Merikadettikurssiin kuului myös seitsemän kuukautta kestänyt valtameripurjehdus Suomen Joutsenella. Se oli Joutsenen 7. matka.

Ennen sodan alkua Kurki oli siirtynyt rannikkotykistöaselajiin ja palveli talvisodassa tulenjohtajana Viipurin lohkolla. Jatkosodassa hän toimi Laatokan rannikkoprikaatissa. Hyökkäyksen edetessä Laatokan Karjalassa Kurki määrättiin yhteysupseeriksi Äänisen rannikkoprikaatiin ja VII Armeijakunnan esikuntaan. Asemasotavaiheessa hän palasi takaisin Ääniselle. Venäläisten suurhyökkäyksen alettua 1944 Kurki toimi kenttätykistöpatterin päällikkönä ja patteristoupseerina Äänisellä ja Viipurinlahdella. Hän haavoittui Viipurinlahdella 1940 ja Säämäjärvellä 1944.

Sodan jälkeen Kurki palveli ensin merivoimien esikunnassa vuosina 1951–53 Rauman sotilaspiirissä. Turussa hän palveli silloisen sotilasläänin esikunnassa vuosina 1953–54, jonka jälkeen oli muutto Helsinkiin taktiikan opettajaksi Merisotakouluun. Paluu Turkuun sotilasläänin esikuntapäälliköksi tapahtui v. 1960, jonka jälkeen oli vuorossa muutto Hangon patteriston komentajaksi vuosina 1963–66. Hangosta hän siirtyi Turun rannikkorykmentin komentajaksi. Vuonna 1968 Kurki nimitettiin Lounais-Suomen sotilasläänin esikuntapäälliköksi, josta tehtävästä hän siirtyi eläkkeelle vuonna 1974.

Esikuntaansa eversti Kurki johti nykyaikaisella tavalla – aikaansa edellä. Tehtäviä määrätessään hän oli myös valmis niistä keskustelemaan. Uudenaikaistamisessa hän luotti alaistensa tietoon ja taitoon. Alaiset arvostivat häntä suuresti sotilasjohtajana.

Aarre Kurki osallistui aktiivisesti monien maanpuolustusjärjestöjen toimintaan sekä oli innokas rotary toimien myös klubinsa presidenttinä sekä Turussa että Hangossa. Hänet on palkittu lukuisilla kunnia- ja ansiomerkeillä mm. Suomen Leijonan Komentajamerkillä. Aarre Kurki oli ystävänä erittäin pidetty, vieraanvarainen ja taitava huumoria ylläpitävä seuramies. Hän oli todellinen vanhanajan seuramies, jolle oli tyypillistä ystävällisyys ja huomaavaisuus sekä virantoimituksessa että yksityiselämässä.