50 v. 

Uutisia ja tapahtumia

Vielä ehtii mukaan Sukuseuramme 50 vuotis juhliin!

Olette lämpimästi tervetulleet Koiviston Kurkien sukuseura ry 50 v juhlaan Albergan kartanoon Espoon Leppävaaraan 6.4.2024 klo 10:00 alkaen.
Ohjelma
Avaussanat puheenjohtaja Iiris Laine, hartaus ja poisnukkuneiden muistaminen
Koiviston Kurkien sukuseuran historiikki, kunniapuheenjohtaja Juha-Veikko Kurki
Karjala sydämessä, tietokirjailija Sirpa Pääkkönen kertoo vanhempiensa tarinan
Musiikki esitys
Lounas ja päiväkahvit Holvissa
Sukuseurojen keskusliiton tervehdys, palkitsemiset
Arpajaiset
Päätös sanat puheenjohtaja Iiris Laine
Väliajalla mahdollisuus tutustua valokuvanäyttelyyn. Osallistujilta toivotaan oman suvun valokuvien tuomista näytille, tarinoita niistä ja niiden ihmisistä.
Tee vaikka oma sukutaulusi ja kerro perheesi tarinaa. Voit myös tuoda sukusi vanhoja esineitä näytille.
Lounas 40 €/ henkilö, maksu sukuseuran tilille FI72 8000 1000 9569 21 ilmoittautuessa. Ilmoita myös mahdolliset allergiat tai muut rajoitteet
Ilmoittautuminen 17.3.2024 mennessä  kurkisuku@gmail.com, mutta vieläkin ehtii ilmoittautua mukaan iloiseen joukkoomme.
tai tekstiviestillä 0407586394
Olette lämpimästi tervetulleita juhlaan!

Tervehdys sukulaiset,
Kohta on tämäkin vuosi eletty, uusia muistoja kerätty kuvien ja kohtaamisten tavoin.
Kesällä tapasimme Turussa Kakolassa sukukokouksen merkeissä isolla joukolla.  Puitteet kokoukselle olivat hyvät. Harvoin tulee istuttua kirkkosalissa, jossa on A- oikeudet sekä lupa juhlia. Mukavaa meillä olikin. Koivisto Seuran puheenjohtaja Eija Tuominen piti esitelmän Koivistosta ennen ja nyt. Kakolan opas kertoi meille värikkäästi vankilan historiasta.  Kunniapuheenjohtajaksi kutsuttiin Juha-Veikko Kurki ja hänelle luovutettiin myös Sukuseurojen Keskusliiton myöntämä kunniamerkki. Kunniajäseniksi kutsuttiin Ulla Karell ja Tuula Kujala.


Järjestämme Koiviston Kurkien sukuseuran 50 vuotis- juhlat 6.4.2024 Espoon Leppävaarassa Albergan kartanossa. Kannattaa laittaa jo itselleen ylös tuo päivämäärä, ettei unohdu. Tervetuloa joukolla mukaan. Ohjelmassa on kiinnostavia esitelmiä, hyvää musiikkia ja hyvää ruokaa. Järjestämme myös valokuva näyttelyn, johon te jäsenet voitte tuoda omia kuvia näytille. Samalla voi löytyä puuttuva tieto jostakin valokuvasta. Meillä on mahtava juhlapäivä tulossa, joten muista tulla mukaan.


Ajatus sukuseuran perustamisesta ja hajaantuneen suvun koolle kutsumisesta toteutui v. 1973 Turussa pidetyssä kokouksessa. Siellä perustettiin 30 osallistujan voimalla Koiviston Kurkien sukuseura ja toimikunta vetämään sitä. Sukuseuran ajanlasku alkaa siis tuolta Turun kokouksesta ja siitä on tullut tuo puolikas vuosisata täyteen. Kokouskutsu tulee näkyville nettisivuille, Facebookiin ja s-postilla/kirjeellä.
Seuratkaa sukuseuran www- sivuja jos mahdollista. Pyrimme tiedottamaan siellä ajankohtaisista asioista ja muutenkin kertomaan kuulumisia sukuseuran hallituksen työskentelystä.


Muistuttelen jäsenmaksujen maksamisesta ajallaan, koska vain maksamalla sen pysyt jäsenenä. Jos jäsenyyteesi tulee muutoksia, ilmoita siitä sihteerille Tommi Kurki kurkisuku@gmail.com tai allekirjoittaneelle. Koska postimaksut ovat taas nousseet, niin toivomme teidän ilmoittavan mahdollisen sähköpostiosoitteenne tietojen välitykseen.


Rauhallista joulua teille kaikille, terveisin Iiris

Tervehdys Koiviston Kurkisukulaiset

Uusi toiminta vuosi on pyörähtänyt käyntiin ja ensimmäinen uuden hallituksen kokouskin on ehditty pitää. Hallitus aloitti toimintansa järjestäytymällä. Sukuseuran varapuheenjohtajaksi on valittu Riitta Nurmi. Hallituksen jäseniä ovat Tommi Kurki, sihteeri, Veikko Kurki, rahastonhoitaja, Lasse Kurki, Tuula Kujala, Matilda Mela, Outi Saarnio.

Kuluneen vuoden aikana pidämme vielä yhden kokouksen, koska meillä on suuria suunnitelmia ensi vuodelle. Järjestämme Koiviston Kurkien sukuseuran 50 vuotis juhlat 6.4.2024 Leppävaarassa Albergan kartanossa. Kannattaa laittaa jo itselleen ylös tuo päivämäärä, ettei unohdu.

Ajatus sukuseuran perustamisesta ja hajaantuneen suvun koolle kutsumisesta toteutui v. 1973 Turussa pidetyssä kokouksessa. Siellä perustettiin 30 osallistujan voimalla Koiviston Kurkien sukuseura ja toimikunta vetämään sitä. Sukuseuran ajanlasku alkaa siis tuolta Turun kokouksesta ja siitä on tullut tuo puolikas vuosisata täyteen. Monenlaista toimintaa on tuon jälkeen ollut. Sukukokouksia on pidetty joka toinen vuosi ja matkoja on tehty joka toinen vuosi siinä välissä.

Meillä on siis hyvä syy juhlia tätä meille tärkeää sukuseuraamme ja viettää hieno päivä yhdessä syntymäpäivän merkeissä. Ensi vuoden alkupuolella lähetetään jokaiselle kutsu juhlaan Kurki Uutisen välityksellä ja siinä kerromme mitä kaikkea olemme teille juhlaan suunnitelleet.

Ensi vuosi olisi perinteisesti myös sukumatka vuosi, mutta hallitus vielä sitä kehittelee. Siitä tulee myöhemmin tietoa teille.

Muistuttelen vielä jokaista jäsentä jäsenmaksun maksamisen tärkeydestä. Jäsenmaksu on se voimavara, jolla toimintaa pyöritetään ja jäsenille järjestetään erilaisia tapahtumia. Tarkastathan siis, että olet hoitanut tämän vuoden jäsenmaksusi kuntoon.

 Rauhallista Pyhäinpäivää teille kaikille ja mukavia loppusyksyn päiviä pikku pakkasten kera.

Terveisin Iiris Laine

Koiviston Kurkien sukuseura Ry

16.7.2023

Eilen vietimme Turun Hotel Kakolassa, sukuseuramme sukujuhlia. Kiitos kaikille mukana olijoille. Vietimme mukavan lauantai päivän ystävien kesken. Ensimmäisenä tutustuimme Koiviston seuran puheenjohtaja Eija Tuomisen esityksen kautta, kiinnostavasti Koiviston nykytilanteesta ja menneestä ajasta. Seuraavan ohjelmassa oli Kakolan oppaan kertoma, tunnin nojatuolimatkan esitelmän, Kakolan mielenkiintoiseen historiaan ja sen värikkäisiin asukkaisiin, oli kiehtovan mielenkiintoinen esitys. Kakolan ravintola tarjosi maukkaan lounaan juhlaväelle ja syömisen lomassa, kävi mukava puheensorina kun ”sukulaiset” keskustelivat heidän omista suvuistaan ja sukuhaaroista. Iltapäivä eteni mukavasti yhteislaulun merkeissä ja Kurki sukuseuran toimintaan tutustuen. Kahvin jälkeen pääsimme viralliseen osuuteen ja sukuseuran vuosikokoukseen. Tässä yhteydessä palkittiin sukuseuran 3 aktiivista jäsentä sekä Juha Veikko Kurki nimettiin sukuseuran kunniapuheenjohtajaksi. Saimme myös 2 uutta henkilöä sukuneuvoston hallitukseen. Lopussa pidimme legendaariset arpajaiset ja siitä oli mukava lähteä kotimatkalle. Kiitos vielä kerran kaikille paikalla olijoille. Katsotaan mitä mukavaa keksitään ensi vuonna. Ideoita saa ehdottaa sukuneuvostolle. t: T.Kurki 
Muistattehan Sukujuhlan ja sääntömääräisen sukukokouksen Turussa !

Vielä ehtii !

Sukukokous Turussa 15.7.2023

Tervetuloa Koiviston Kurkien sukuseura ry:n sukukokoukseen Turkuun
Hotelli Kakolaan, osoite Kakolankatu 14, 15.7.2023 klo 10:00 -> 15:30
Aamupäivällä meille puhuu Koivisto seuran puheenjohtaja Eija Tuominen Koiviston nykytilanteesta sekä menneestäkin. Tiedossa siis mielenkiintoinen luento.
Lounaan jälkeen meillä on mahdollisuus osallistua nojatuolimatkaan Kakolan historiaan ja sen värikkäisiin vaiheisiin sekä asukkaisiin. Esitys on viihdyttävä ja vauhdikas. Ei suositella alle 12-vuotiaille.
Varsinaisen sukukokouksen pidämme iltapäivällä kahvien jälkeen.
• Osallistumismaksu on 35 €, joka sisältää lounaan, kahvin sekä ohjelman.
• Linja-auto kuljetukseen osallistuneilta maksu on 45 €.
• Osallistumismaksu maksetaan sukuseuran tilille ennen sukukokousta FI7280001000956921
• Ilmoittautuminen sukukokoukseen 11.6.2023 mennessä sähköpostilla kurkisuku@gmail.com tai tekstiviestillä 0407586394
• Ilmoitathan mahdollisista ruoka-aine allergioista ja erityisruoka valioista ilmoittautumisen yhteydessä
• Hotellissa on mahdollisuus yöpyä sopimushinnoin mainitsemalla varauksen yhteydessä Koiviston Kurkien sukuseura ry. Standard huone yhdelle 185 €/vrk/huone, sisältää aamiaisen ja Standard huone kahdelle 205 €/vrk/huone, sisältää aamiaisen.

•Linja-auto kuljetuksen reitti, ilmoitathan mistä tulet kyytiin:
Pornainen Seo 4:45
Vahijärvi / Hänninmäki 5:00
Monninkylä Seo 5:05
VanhaMoisio / Riitta Nurmi 5:15
Porvoo / Turistipysäkki 5:35
Helsinki / Rautatieasema 6:30
Leppävaaran asema 7:00
Turku Hotelli Kakola n. 9:00
Takaisin tullaan samaa reittiä, jos tulet reitin varrelta muulta pysäkiltä ilmoita siitä ilmoittautumisen yhteydessä.
Olet lämpimästi tervetullut sukukokoukseen tapaamaan sukulaisia ja syömään hyvin.
Tervetuloa.

Kurkiuutiset 1/2023 helmikuu

Mukavaa kuluvaa vuotta teille kaikille. Kevät keikkuen tulevi, sanotaan Kalevalassa. Se jatkuu “suvi suuta vääristellen”. Se tarkoitti aikoinaan, että keväällä ei ole enää tarpeeksi ruokaa, vielä vähemmän kesän alussa. Talvivarastot oli syöty ja olo oli heikko. Mutta silti kevättä rinnassa. Nykyihmiselle kevät keikkuen tulevi taitaa tarkoittaa enneminkin säiden vaihteluita. Aurinko on jo korkeammalla ja ulkoiluilmat alkavat olla parhaimmillaan. Kevättä siis rinnassa.
Uusi toimintavuosi alkoi sukuseurassamme. Tämä vuosi on taas sukukokouksen pito aikaa. Hallitukseen halukkaita toivotetaan tervetulleiksi ja voitte ilmoittaa halukkuutenne, vaikka minulle sähköpostilla. Lisäksi voitte laittaa sähköpostilla ehdotuksia sukukokouksen ohjelmaan, koska aamupäivälle mahtuisi vielä mukaan joku pieni esitelmä. Laittakaa mukaan myös esiintyjän yhteystiedot.
Lisätietoja Turussa Hotelli Kakolassa pidettävään sukukokoukseen liittyen laitetaan tulemaan jäsenille, kunhan olemme saaneet kyytiasiat ym. varmistettua.
Kokouskutsu tulee näkyville nettisivuille, Facebookiin ja s-postilla/kirjeellä.
Koska postimaksut on taas nousseet, niin toivomme teidän ilmoittavan mahdollisen sähköpostiosoitteenne tietojen välitykseen.
Tiedoksi kaikille, että hallituksen päätöksellä jatkossa Kurkisuku tuotteita lähetetään postitse ainoastaan postiennakolla tilaajille.
Aurinkoista kevään jatkoa kaikille ja ollaan kuulolla,
Terveisin Iiris 

 Kurkiuutiset 1/2022

Tammikuu "Lunta tulvillaan, on raikas talvi sää”. Hyvää uutta vuotta kaikille ja nautitaan talvesta. Lumi tekee välillä tepposensa ja ilma vaihtelee pakkasesta nuoskaan. Nyt voi vain haaveilla kesästä ja kärpäsistä, mutta valoisampaan aikaan mennään kukon askel kerrallaan.
Koronasta ei olla vielä selvitty ja tauti ryöpsähtelee aika ajoin suurina tartunta ryppäinä. Olkaa edelleen varovaisia julkisissa paikoissa, käyttäkää maskia omaksi suojaksenne, peskää kädet saippualla ja käyttäkää käsidesiä. Muistakaa, että maski on kertakäyttöinen ja se pitää vaihtaa aina, kun se kostuu. Pienillä valinnoilla on suuri merkitys tässä tauti tilanteessa. Jaksetaan vielä ponnistella yhteisen hyvän eteen.
Puheenjohtajan tervehdys
Tervehdys teille kaikille. Olen Iiris Laine, sukuseuran tuore puheenjohtaja. Varmasti huomaatte jo aloituksesta, että olen terveydenhuoltoalan ammattilainen. 41 vuotta hoitajana näkyy ja tuntuu. Ja nyt on uusi tehtävä edessä tämän meidän sukumme päämiehenä eli sukuseuran puheenjohtajana.
Olen aikaisemmin ollut sukuseuran kirjurina eli sihteerinä useamman vuoden ajan, joten ei onneksi ihan tyhjästä tarvitse aloittaa.
JiiVee Kurki on hoitanut aikaisemmin puheenjohtajan pestin niin hyvin, että tästä on turvallista aloittaa.
Kiitos siis sinulle, Juha-Veikko!
Uusi sukuseuran hallitus on jo aloittanut toimintansa ja tavoitteenamme on pitää yllä hyvää sukulaishenkeä meidän kaikkien kesken, pyrkiä lisäämään jäsenmäärää sukuseurassamme ja tarjota mahdollisimman mielenkiintoisia tapahtumia sekä matkoja jäsenistölle.
Toivomme hallituksen puolelta matalaa kynnystä olla meihin yhteydessä, jos ja kun hyviä ideoita tai toiveita toiminnasta teille siellä kotona syntyy. Ei niin hyvää, ettei siitä voisi petrata.
Valamon retki on peruttu
Valamoon 16-19.7.2022 suunnittelemamme retki on valitettavasti jouduttu perumaan. Olemme tulleet siihen tulokseen, ettei matkaa voida järjestää kaikille osallistujille turvallisesti mahdollisesta tartuntariskistä johtuen.
Kotimaan matka Ilomantsiin Pohjois-Karjalaan
Järjestämme kotimaan matkan 29.7-31.7.2022 Ilomantsiin, jos se on tuolloin mahdollista toteuttaa kaikille turvallisesti. Matkustamme linja-autolla ja reitin suunnittelemme sen mukaan mistä päin matkalaiset tulevat. Olemme hallituksessa jo aloittaneet matkan suunnittelun ja tiedotamme järjes-telyistä sekä muista matkaan liittyvistä asioista Kurkiuutisissa keväämmällä. Hämäläisen Kari on lupautunut meille matkan järjestäjäksi.
Nyt on mukavaa mitä odottaa, joten laittakaa ajankohta kalenteriin ylös.
Pysytään terveenä ja rauhallisella mielellä toisistamme huolehtien. Aurinkoisia päiviä kaikille,
Terveisin Iiris


Kur­ki­uu­ti­set 2/2022 toukokuu

Lähetääs sakilla Ilomantsiin Pohjois-Karjalaan
29.7-31.7.2022 Ilomantsiin suuntaavan sukumatkamme suunnittelu on valmista.
Luvassa on mukavaa yhdessä oloa kauniissa maisemissa asiantuntevan opastuksen johdolla.
Lähtö on 29.7 perjantaina Helsingistä Kiasman edestä klo 7:00, josta matka jatkuu Porvoon kautta Karhulaan ja Kouvolaan. Menomatkan ajamme 6-tietä Parikkalan kautta, jossa pidämme lounastauon.
Ilomantsissa majoitumme Mekrijärvellä, n. 12 km Ilomantsin keskustasta hotelliin, josta voitte varata 2hh tai lisämaksusta 1 hh huoneen. Syömme illalla buffet illallisen majapaikassa samoin aamiaiset.
Lauantaina 30.7 kierrämme oppaan johdolla Ilomantsia tutustuen sen historiaan ja nähtävyyksiin. Illalliselle menemme Parppein Pirttiin.
Sunnuntaina ennen kotiin lähtöä ehdimme mahdollisesti vielä tehdä pienen tutus­tu­mis­kier­rok­sen paikkakunnalla. Kotiinpäin ajamme Punkaharjun kautta.
Matkan hinta on noin 260€-270€/ henkilö. (Tarkentuu lähtijöiden määrän selvittyä)
Tässä esimakua matkasta, joten ilmoittautumisia otetaan vastaan koivistonkurjet@gmail.com
Ilmoittautumiset 22.6.2022 mennessä!!
Ilmoittautuessasi kerro ruokarajoituksesi, majoitusvaihtoehto ja mistä tulet kyytiin. Lähtijöille lähetetään tiedote matkasta sekä maksuohjeet.
Tervetuloa kaikki sukulaiset ja ystävät mukaan matkalle. Tuutha siekii!
Keväisin terveisin
Iiris


Kur­ki­uu­ti­set 3/2022 marraskuu

Hyvää loppu syksyä kaikille teille!
Kesä mennä hurahti ohitse ja kaikenlaista tapahtumaa ja tapaamista on varmasti ollut itse kullakin sukulaisella. Sukumatka Ilomantsiin peruuntui vähäisen osallistumisen vuoksi. Eihän se paikka sieltä häviä, jos vaikka joskus yritetään uudelleen sinne päin matkustaa porukalla.
Tämä vuosi on ollut tapahtumiltaan melko hiljainen, koska näitä rajoitteita oli vielä keväällä koontumisen suhteen koronan takia.
Hallitus on kokoontunut neljä kertaa. Kokouksissa on mietitty, miten saataisi sukuseuran toimintaa elävöitettyä ja jäseniä taas liikkeelle. Olisiko digiverkossa tapahtuva tapaaminen mahdollista meille kaikille? Suunnitelmissa on järjestää Teams- kokous jäsenille, jossa voimme keskustella, vaikka erilaisista toiminnan kehittämisistä. Miltä kuulostaa, olisiko innokkaita osallistujia? Tapahtumasta lisää sukuseuran nettisivuilla sekä Facebookissa.
Ensi vuonna 2023 on taas sukukokouksen aika ja tällä kertaa se järjestetään Turussa hotelli Kakolassa. Ajankohta on 15.7.2023. Järjestämme linja-auto kuljetuksen Porvoosta ja Helsingistä, ja tämä tarkentuu kevään aikana.
Kakola on kuuluisa Turun entinen vankila, joka on uudistettu sisältä korkeatasoiseksi hotelliksi ja ravintolaksi. ”Ennen sinne joutui, nykyään sinne pääsee”. Olemme järjestäneet kokouksen lisäksi mukavaa ohjelmaa tilaisuuteen, joten kaikki joukolla mukaan!
Toivotan kaikille sukulaisille oikein hyvää loppu vuotta ja hyvää joulun odotusta.
Terveisin Iiris


Karjalan matkat 2000–2004

Otteita Tuula Kujalan matkapäiväkirjasta.

Joka toinen vuosi Koiviston Kurjet ovat järjestäneet linja-autolla perinteisen
kotiseutumatkan Koivistolle ja kauemmaksikin Karjalaan. Koiviston lisäksi
matkoilla on käyty mm. Pietarissa, Pietarhovissa, Sortavalassa, Valamossa,
Käkisalmessa, Kurkijoella, Kivisalmella, Terijoella, Vammelsuussa ja
Viipurissa. On kierrelty Karjalan kannasta ristiin rastiin. Kurjet ystävineen
ovat matkanneet sukuseuran puheenjohtajan Jiivee Kurjen komennossa ja
”reissuneuvos” Kari Hämäläisen toimiessa kuljettajana ja matkaoppaana.
Kotikonnuilla Kurkelassa
Perinteisen Koiviston kirkolla käynnin jälkeen ajoimme Kurkelaan.
Sieraimissa tuntui jo suolainen meren tuoksu. Täällä on suuren
koivistolaisen sukumme alkukoti. Kurkelan rannoilla olivat useimmat
sukuseuramme jäsenet tutuissa lapsuusmaisemissaan. Hienoa, että
kylänraitilla voi vielä aistia entisaikojen tunnelman. 40 metriä korkealla
mäellä seisovat sulassa sovussa entiset suomalaiset talot omenatarhoineen
ja nykyiset vähemmän kauniit asumukset. Monet talot ovat saaneet uuden
värin tai lisärakennuksen. Sinisiä ja vihreitä taloja on vähemmän kuin
ensivisiitilläni Kurkelassa.
Näkyypä ns. Ison kiven luona puurakenteinen linnakin torneineen –
ilmeisesti jonkun uusrikkaan datsha. Uusrikkaat ovat valtaamassa Kurkelaa!
Köröttelemme eteenpäin koiranputkipitsin reunustamaa rantatietä. Vehreä
Haltiasaari kohoaa sinisestä merestä. Sinnekin levittäytyi suuren sukumme
yksi sukuhaara. Kilometrin päässä Kurkelan rannasta ovat luonnonkauniit
kolme pikkusaarta Sinisaari, Korkeussaari ja Häntä. Ikivanhat tilannimet
Kurki, Kuusentaka ja Ojantaka ja monen Kurki-nimisen talonpaikka jäivät
nuoremmankin polven mieleen.
Tutuksi tuli myös Kupetsanmäki-niminen ikivanha kauppapaikka.
Historiakirjojen mukaan kurkelalainen Yrjö Matinpoika Kurki (1735–1800) on
jo ollut kauppias ja hänen jälkeläisensä ovat jatkaneet kaupanpitoa
nykypäiviin asti. Nyt ei kauppaa enää ollut Kupetsanmäellä eikä oikeastaan
koko mäkeä. Metsässä ei ole käytetty vuosikymmeniin sahaa eikä kirvestä. Ei
ollut enää sahalaitostakaan. Poissa olivat kalastajat verkkoineen. Koko
Makslahdella ei näkynyt paatin paattia. Toista oli ennen. Kurkelassa oli
lukuisia merenkulkijoita, laivanrakentajia, veneentekijöitä ja kalastajia.
Millähän nykyiset Pribylovilaiset tienaavat leipänsä? Kurkelassa voimme yhä
nauttia 1930-luvun tunnelmasta ja upeasta luonnosta!
Porukkamme hajaantui entisille kotikonnuileen. Toisilla oli kotimökki tallella,
toisilla ei. Moni palasi mielessään vuosikymmeniä taaksepäin
lapsuusmaisemiin… Kurkelan hiekkaisia ja osittain kaisloittuneita rantoja
kolutessa vatsat vaativat taas tankkausta. Sydänkesän aurinko porotti, niin
kuin aina matkoillamme Koivistolla. Kari apujoukkoineen pani pystyyn
kenttäkeittiön kuvankauniilla rannalla. Rantakivillä istuen porukkamme
pisteli poskeensa maukasta Karin valmistamaa ”mummon muusia” ja
lihapullia. Pulahtipa joku Makslahden kirkkaaseen veteen hienohiekkaisessa
poukamassa. Eipä ole vielä uusi Koiviston öljysatama pahemmin ehtinyt liata
näitä rantoja! Joku taas muisteli, että vesi oli muutama vuosi sitten
sameampaa, sillä Kurkelassa toimi neuvostoaikana Pribylovin
kalastuskolhoosi. Sitten oli taas aika jättää esi-isien kotikonnut. Vielä
viimeinen silmäys Kurkelaan ja siniselle Makslahdelle tallennettavaksi
muistojen albumiin. Menetetyn kotiseudun yhteiset muistot yhdistävät.
Pikavisiitillä Kiiskilässä
Kurkelan rannalta vasemmalle hohtavat jo naapurikylän Kiiskilän upeat
hiekkarannat – ensimmäisinä Sittaniemi, Honkiniemi, Kivikkoniemi,
Kyläniemi ja Kuusikkoniemi. Sinnekin muutti monta Kurkea Kurkelasta. Kun
köröttelimme metsäistä tietä Kiiskilään päin, näkyi rinteessä valtavia
kasvillisuuden peittämiä kiviröykkiöitä. Olivatkohan ne rakennuskiviä, jotka
oli kerätty ennen ensimmäistä maailmansotaa Pietariin vietäviksi?
Rahdattiinhan Kiiskilästäkin kokonainen valkohiekkainen niemi (Läheniemi)
Pietariin rakennustarpeiksi.
On suorastaan ihme, ettei nykyinen väestö ole pystynyt hyödyntämään tätä
luonnonkaunista seutua. Ennen oli rantaviivaa Kiiskilän kylän kohdalla 4 km.
Vielä ensimmäisellä käynnilläni Kiiskilässä 1989 ihmettelin: ei mökin mökkiä,
eikä edes veneitä pörisemässä rannoilla. Mutta nyt on Kiiskilään ikihonkien
ja kuusten lomaan noussut pietarilaisten uusrikkaiden datshoja rauta-
aitoineen. Entisen kodin paikalta joku löysi sammaleen peittämän kivijalan,
kaikki eivät sitäkään. Osuuskaupan rappusetkin olivat tallella. Vankoiksi
olivat kasvaneet myös ne koivuntaimet, jotka kurkelalainen nuorikko oli
tuonut tullessaan Kiiskilään emännäksi.
Entisten ja uusien asukkaiden välille kehkeytyi vilkas keskustelu. Ne, joilla ei
ollut venäjän kielen taitoa, oli tultava toimeen elekielellä ja Pravdan reunaan
tehtyjen piirrosten avulla. Moni saikin kutsun teepöytään.
Matkaseurueellemme tuotti suuren pettymyksen se, että Kiiskilän keskeisin
paikka Kyläniemi oli nyt suljettu puomein. Hailikiven pesukin jäi haaveeksi.
Nyt saimme vain matkan päästä ihailla Kiiskilän valkoista hiekkaa ja sinisenä
siintävää merta.
Rantanuotalla Härkälässä
Härkälän Pönnin rannalle, n. 7 km päähän Koiviston kirkolta, on jo useana
vuonna järjestetty perinteinen rantanuottaretki. Myös täällä Härkälässä on
useiden sukupolvien ajan asunut suuri Kurkisuvun sukuhaara, joka talon
nimen mukaan käytti sukunimeä Pönni. Rantanuotan vetäminen rannalta
käsin oli Koivistolla nimenomaan härkäläläisten suosima kalastusmuoto.
Nuottakuntaan kuului ennen 4–6 taloa, joilla oli yhteinen nuotta. ”Hailii
happamii, koivistolaisten tappamii!” kuului jo kaukaa, kun nuottaa ja
vinnauslaitteita purettiin bussin kätköistä.
Bussilastillinen härkäläläisiä ja entisiä kalastajia osallistui tähän perinteiseen
syystapahtumaan. Nuotanvetoseremonia esitettiin yleisölle perinteiseen
tyyliin. Valittiin pari vahvaa nuorta miestä soutajiksi. 80 m pitkä nuotta
laskettiin veteen veneestä. Nuotanlaskija sitoi hinausköyden toisen pään
vinnaan. Vinnojen luona sekalainen nuottakuntamme kävi jopa pientä
käsirysyä siitä, kuka sitä vinnaa saisi pyörittää. Kun nuottaa alettiin vetää
vedestä, se näytti kovin raskaalta. Lopulta sen peräpussissä välkkyi se
odotettu hopeanhohtoinen saalis.
Nyt oli vapaaehtoisia vinnaajia jonoksi asti. Laatikot täyttyivät kaloista. Siinä
oli hailia, ahventa, siikaa, turpaa, teutainta, vimpaa ja vempainta… Nyt alkoi
puuhanaisten rantakeittiö toimia. Hopeaselkäinen saalis joutui halstariin.
Rannalle pystytetty seisova pöytä ja rantabaari ”lämmikkeineen”
houkuttelivat koko nuottakunnan paikalle. Herkulliselta maistui tuore kala ja
santsatakin sai. Tunnelma oli korkealla. Nuoremmalle polvelle oli hieno
kokemus nähdä ja kokea itsekin, kuinka esi-isät ennen sotia kalastivat.
Yhteispelillä se sujuu härkäläläisiltä nykypäivänäkin!

Vanhoja pdf jul­kai­su­ja edel­li­sil­tä ko­ti­si­vuil­ta.

Kurkien retki Ahvenanmaalle
Sukukokous Ruissalossa
Kurjet Pietarissa
Kurjet Itä-Karjalassa
Kurjet Saarenmaalla